Novela Zakona o RTH

»Že dolgo časa smo vsi vedeli in se zavedali, da je za zaposlene rudarje v rudniku RTH v zapiranju treba najti ustrezne rešitve. Ko so se meseca marca rudarji zaprli v jamo, jih je pozno zvečer, brez medijskega pompa obiskala tudi predsednica vlade mag. Alenka Bratušek. In to zato, ker se je odločila, da bo problematiko rudnika dokončno uredila. Takrat jim je obljubila, da bo uredila odpravnine in plače, in besedo je držala,« je v predstavitvi stališča dejal poslanec Zavezništva AB Aljoša Jerič.
 
Poslanke in poslanci so danes na izredni seji med drugim obravnavali tudi novelo Zakona o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje Hrastnik in razvojnem prestrukturiranju regije. Novela zakona s predlaganimi dopolnitvami olajšuje pridobitev pravice do poklicne pokojnine za posamezne kategorije zaposlenih rudarjev v javnem podjetju Rudnik Trbovlje Hrastnik d.o.o. Dodatna sredstva za izplačevanje poklicnih pokojnin bo zagotovila država iz državnega proračuna.
 
Gre za skupino rudarjev v RTH, ki so težko zaposljivi, saj spadajo v skupino starejših delavcev z izrazito specifično izobrazbo za katero je težko zagotoviti delovna mesta. S tem se jim bo omogočilo, ob spoštovanju določenih pogojev, uveljavljanje pravice do poklicne pokojnine, in sicer v višini, kot bi bila odmerjena starostna pokojnina za dopolnjenih 40 let pokojninske dobe.
 
Ta novela zakona, v luči navedenih obljub vlade predstavlja dostojno rešitev usode tudi za zasavske knape, ki so se znašli tik pred upokojitvijo, saj bi jih nastala situacija lahko pahnila v socialno stisko. Ker opravljajo enega najtežjih poklicev na svetu, moramo poskrbeti tudi za njihovo dostojno preživetje. Poslanska skupina Zavezništva AB predlagano rešitev podpira.