slika: last SLOVENSKENOVICE

Iniciativni odbor za ustanovitev Civilne iniciative za spoštovanje zaščite vina teran

Dne 7.1.2016 smo se v Sežani sestali pobudniki za ustanovitev civilne iniciative, katere namen bo prizadevanje za spoštovanje zaščite vina teran s slovenske planote Kras.
Vino teran je bilo zaščiteno v skladu s pravnim redom Evropske unije leta 2004. Iz medijev smo izvedeli, da je konec leta 2016 Evropska komisija sporočila, da bo dopustila uporabo imena teran tudi za hrvaške pridelovalce, kar je izven procesa pristopnih pogajanj, in potemtakem v nasprotju z evropskim pravnim redom, kar vse smo sprejeli z velikim ogorčenjem. Evropska komisija že več let ignorira zahteve slovenskih vinarjev, da hrvaški vinarji ne smejo uporabljati imena teran, saj Republika Hrvaška v času svojih pristopnih pogajanj za članstvo v EU ni zahtevala izjeme za teran. Izjema, ki jo sedaj napoveduje Evropska komisija, pomeni rušenje pravnega reda EU, v katerega trdnost in zanesljivost smo državljani in državljanke Republike Slovenije verjeli, ko smo se odločali glede članstva v EU.
Sklenili smo, da bomo na ustanovni občni zbor Civilne iniciative za spoštovanje zaščite vina teran povabili vse vinarje in vinogradnike s Krasa, ter vse zainteresirane prebivalce in prebivalke Krasa ter širše Slovenije, saj je teran del naše skupne nacionalne kulturne dediščine; pridelovanje je družinska in zadružna tradicija; na teranu in nekaterih drugih tipičnih kraških specialitetah temelji naša turistična ponudba; v pridelovanje kvalitetnega terana smo vključili stoletja spoznanj naših prednikov in premnoga znanja sodobnih strokovnjakov – enologov. Vsa ta dejstva so bila podlaga za izdelavo dokumentacije, s katero je Republika Slovenija izvedla zaščito vina teran. In na teh dejstvih bomo nadaljevali naša prizadevanja, da zaščito vina teran spoštuje tudi Evropska komisija.
Iniciativni odbor:
Marjan Colja, direktor Vinakras z.o.o Sežana,
Boris Lisjak, predsednik Združenja Konzorcij kraških pridelovalcev terana,
David Štok, predsednik Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa,
Dr. Friderik Vodopivec, enolog, vodja in avtor projekta zaščite imena teran,
Dr. Stanislav Renčelj, strokovnjak za prehrano in avtor številnih knjig s področja tradicionalnih slovenskih prehranskih proizvodov,
Marko Bandelli, mag.posl.ved, župan Občine Komen,
Dr. Ljubica Jelušič, podžupanja Občine Sežana.