DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE - Govor Župana občine Komen, Marko Bandelli mag.posl.ved
 
Sožitje med človekom in Krasom je izoblikovalo skromnost, trdnost in vztrajnost kraškega karakterja.
Dobrodošli med nami:
 
Spoštovani Minister za Kulturo g. Anton Peršak
Spoštovani
- državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo g.a Damjana Pečnik
- generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije  g. Jernej Hudolin
- direktor zavoda za varstvo narave Dr. Darij Krajčič
- vse ekscelence veleposlaništev
- zaposleni v zavodu za varstvo kulturne dediščine
- visoki gostje, gospe in gospodje, cenjeni domačini!
 
Dobrodošli na Krasu, kjer še vedno velja krilatica: Na Krasu je krasno. Prepričan sem, da je notranji vzgib slehernega Kraševca in tudi tistega, ki se je vključil v naše okolje, toliko bolj močan ob spoštovanju in negovanju bogate kulturne dediščine – zapuščine naših prednikov. Tako kot je v življenju človeka res, da ubira svoja pota rasti, ob tem pa vendarle ohrani temelje osebnosti, ki so se razvili v zibelki otroštva, tako je z narodom. Ni napredka brez stikanja po preteklosti in zazrtosti v prihodnost.
Naj bom bolj konkreten.
Ko se arhitekt 21. stoletja spogleduje po kamnitih kraških hišah z majhnimi okni, obdanimi z j'rtami, kaj hitro spozna, da so okna majhna, da bi vanje ne udirala z vso močjo kraška burja in da so hiše kamnite, da ohranijo v vročih poletnih dneh naravno, blagodejno ohlajenost prostorov.
Pa boste rekli in kako naprej?
Prav v tem je bistvo razvoja. Človek mora v korak s časom tako, da vleče iz preteklosti in dosedanjih pozitivnih izkušenj najboljše in gradi še boljše.
Dobili smo se v Štanjelu, v kraški naselbini sredi grička Turn od koder se razteza nepozaben pogled na našo prostrano domovino. Pogled objame morje, doline in gore in se ustavi na vrheh gorskih očakov, kjer imaš občutek, da se nebo poljublja z zemljo. To je naš Štanjel, ki ni več speča lepotica iz 15. stoletja, niti ni več biser kraške arhitekture v pozabi. Štanjel postaja biser z dušo, zato sem kot župan Občine Komen počaščen, da začenjamo prav tu danes z Dnevi evropske kulturne dediščine.
Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je v svoj delovni načrt vključil projekt, s katerim želi osvestiti sodobnega človeka in ga pripraviti, da se bo naužil duhovne hrane ob drobnih dosežkih iz naše prehojene poti. Pa naj bo to postanek ob kalu, skok skozi kraški portal na kmečko dvorišče, dotik brez veziva grajenega suhega zidu, kalanje vode iz kraškega vodnjaka, delavnica pletenja venčkov svetega Ivana, pogled iz ganka ali preprosto pritrkavanje cerkvenih zvonov – vse to naj nas napolni s spoznanjem: »Dediščina niso le velike in pomembne stavbe. Temveč je lahko tudi nekaj malega, preprostega, spregledanega ali na videz nepomembnega«, kot so napisali pobudniki in organizatorji dogodka »Dediščina okoli nas« ob Dnevnih evropske kulturne dediščine.
Išči in glej, torej išči in oko je besedna igra letošnjih snovalcev tega žlahtnega dogodka. In v naši občini resnično iščemo in opazujemo, ne rušimo, temveč z vsemi močmi vgrajujemo nove vsebine, ki jih prepletamo z zapuščino, naravno in kulturno dediščino naših prednikov. Ja in na koncu še namig – če hočemo, da bodo tudi drugi ljudje z navdušenjem segli po tej naši duhovni hrani, potem ji moramo prav sami dodati dovolj soli in drugih začimb. S potrebno skrbnostjo, znanjem, strokovnostjo in spoštljivostjo, predvsem pa z iznajdljivostjo se odpiramo v svet, ki naj postane še bolj naš in lep. Pa ne recite, da pri nas ni kaj videti, ni kaj doživeti – le dotaknejo naj se vas vsi naši biseri raznoterih prireditev, naravnih, kulturnih in materialnih danosti.  Zrcalijo se dela pomembnih mož našega Krasa kot so: Maks Fabiani, Anton Mahnič, Andrej Čehovin, Lojze Spacal, Karel Štrekelj in drugi.
 
Našo kulturno dediščino sprejemamo kot izziv za našo rast in naš razvoj in iz nje črpamo vso tisto žlahtnost, ki je zrasla v ljudeh kmečko delavskega življa in bistrega uma.
Srečno na Krasu, srečno v Štanjelu s pozdravom Dnevom evropske kulturne dediščine.
Hvala